Ниските изкупни цени и евтиния внос на слънчоглед ще доведат до фалити сред земеделски производители, прогнозират от Сектора

Ниските изкупни цени и евтиния внос на слънчоглед от Украйна изправи българските зърнопроизводители пред сериозни проблеми, свързани с реализирането на тазгодишната реколта. Според производители цените на маслодайната култура, внесена от Украйна са с около 0,30 до 0,40 лв. по-ниски за килограм. Преработвателите естествено предпочитат по-ниската цена и отказват за приемат продукция на местни стопани, посочват например от  Тракийския съюз на зърнопроизводителите. 

Съветът на ЕС одобри въвеждането на временен режим на свободна търговия с Украйна, който предвижда за една година да отпаднат митата за вноса на украински стоки, което доведе до зелен коридор за износа от Украйна на земеделска продукция. Статистика на Министерство на земеделието показва, че засетите площи с маслодайната култура тази година са по-големи в сравнение с миналогодишните, но и разходите на стопаните за отглеждането на културите са в пъти по-високи, предвид високите цени на горива, торове, енергоносители, препарати. Единственият начин е подпомагане от  държавата, категорични са от НАЗ. Министърът на земеделието Явор Гечев и ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обсъдиха мерки за гарантиране на хранителната сигурност и засилен контрол при вноса на зърно от трети страни. Като възможна мярка представителите на министерството и производителите обсъдиха разделянето и проследяването на произведеното в България зърно и внесеното от Украйна, на основата на добри практики, които вече се прилагат в страни членки на Европейския съюз. 

На срещата зърнопроизводителите и ръководството на земеделското министерство разгледаха и други теми като борбата с ливадната пеперуда и други вредители по растенията, изискванията за ротацията на културите, предстоящото есенно торене и екосхемите в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г.Жътвата на есенните култури е приключила в почти цялата страна, като са прибрани 6 305,5 хил. тона пшеница, 617,2 хил. тона ечемик и 295,5 хил. тона маслодайна рапица, сочат данните на МЗ. Средният добив е понижен, отчитат от Сектора. Припомняме, че цените на пшеницата за новата реколта паднаха с над 20%. Според данни на Европейската комисия през периода  01.07 – 14.08.2022 от ЕС са изнесени 3.57 млн. тона пшеница .

Други Новини